Wysokiej jakości japońska organiczna zielona herbata matcha z pierwszego i drugiego zbioru. Moya Matcha tradycyjna cechuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.
Moya Matcha klasyczna posiada intensywnie zieloną barwą, należycie zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Genialnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak na dodatek do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki czemu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru. Po zebraniu, liście są delikatnie suszone i ścierane na mały proszek.
skategoryzowane liście są suszone i ścierane na nieznaczny proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w niewiele znaczących partiach, żeby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie parametry liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.
Przygotowanie:
Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie standardowa gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się konwencjonalny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a klasyczną czarkę zastąpić szklanką albo kubkiem.
Woda powinna posiadać temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.