Bursztynowej barwy wermut Noilly Prat Ambre stworzony jest na bazie dwóch szczepów białych winogron - Picpoul i Clairette, uprawianych, a także z uwagą zbieranych w departamencie Hérault, w południowo-wschodniej Francji. Imponująca lista 13 dodatkowych części takich jak kolendra i pąki marokańskich róż, cynamon z Indii i ze Sri Lanki powodują, że jest on unikatem na rynku wermutów.
Wermut poddawany jest starzeniu w dębowych beczkach poprzez okres minimum jednego roku. Charakteryzuje się także wystawieniem ich na słońce, by na skutek ogrzewania, wydobyć z niego jeszcze bardziej intensywne nuty smakowe i aromatyczne. Jego profil jest harmonijny, zbalansowany między orzeźwiającą wytrawnością a bezpieczną słodyczą, nutami kwiatowymi i przyprawowymi, z lekką przewagą tych drugich. Profil sensoryczny obejmuje nuty różane, cynamon, goździki, cytrusy, wanilię, kardamon, majeranek.
Noilly Prat Ambre poleca się serwować z reguły w roli aperitifu. Znakomicie uwydatni także smak serów.