Różowy, słodki wermut Noilly Prat Rouge tworzony jest na bazie dwóch szczepów białych winogron - Picpoul oraz Clairette, uprawianych oraz z uwagą zbieranych w departamencie Hérault, w południowo-wschodniej Francji. Kompilację wzbogaca mieszanka 29 zróżnicowanych ziół i przypraw z całego świata. W recepturze znalazły się takie składniki jak m.in. Sewilska pomarańcza, cynamon ze Sri Lanki, kora cinchona z Ekwadoru, goździki z Madagaskaru czy ziarna kakaowe z Wenezueli.
Wermut poddawany jest starzeniu w dębowych beczkach poprzez okres minimum jednego roku. Cechuje się także wystawieniem ich na słońce, aby na skutek ogrzewania, wydobyć z niego jeszcze bardziej intensywne nuty smakowe i aromatyczne.
napój uwodzi ciemnobursztynową barwą. We wrażeniach przywołuje nuty szafranu, goździków oraz kakao.
Noilly Prat Rouge poleca się serwować głównie w roli aperitifu. Znakomicie wyróżni także smak francuskich wędlin oraz czekoladowych deserów.