Barceló to jeden z czterech największych producentów rumów, a zarazem jedna z trzech najważniejszych marek w Republice Dominikany. Markę założył w 1929 roku Julián Barceló - podówczas 25-letni emigrant z Hiszpanii, któremu marzyło się stworzenie najkorzystniejszego rumu na świecie. Na sukces pracował ciężko ponad 20 lat, nim wreszcie, w szóstej dekadzie XX w., pojawiły się trunki Barceló Blanco i Barceló Dorado - oba niezwykle ciepło przyjęte. Po kolejnych dwóch dziesięcioleciach firma rozpoczęła produkcję rumu rodzaju Añejo. W 1974 roku przejął ją siostrzeniec Juliána, Miguel, który zaledwie 6 lat później stworzył pierwszy rum klasy premium na Dominikanie: Barceló Imperial.
Barceló Imperial powstaje z wyselekcjonowanej dominikańskiej trzciny cukrowej. Naturalnie dojrzewający przez dziesięć lat w najlepszych warunkach klimatycznych rum Barceló Imperial to szykowna harmonia koloru, zapachu i smaku.
charakteryzuje się intensywną miedziano-bursztynową barwą i mnogością a romatów: kremu maślanego, suszonych wiśni, intensywnej wanilii, dżemu ananasowego i karmelizowanych orzechów, po których następuje łagodne wejście do wytrawnego, lecz owocowego smaku.