firma Giffard narodziła się w 1885 roku podczas wyjątkowo gorącego lata, kiedy Émile Giffard pracował jako aptekarz w Angers, mieście znajdującym się w bliskim sąsiedztwie Doliny Loary. Postanowił wówczas, iż wykorzysta w swoich eksperymentach orzeźwiające cechy mięty i stworzył swój pierwszy likier na bazie tego zioła, nazywając go Menthe-Pastille. Odnosząc natychmiastowy sukces, Emile zamienił swoją aptekę na gorzelnię. Pięć pokoleń później jego bogatą tradycję kontynuuje rodzina, utrzymując wysokie standardy i produkując wyborne trunki.
Likier Giffard Sour Apple to kolejna sugestia likieru barmańskiego firmy Giffard. Swój intensywny smak zawdzięcza skoncentrowanemu sokowi z zielonych jabłek użytemu do jego produkcji. Świetnie stanie na wysokości zadania w orzeźwiających koktajlach lub samodzielnie na kruszonym lodzie.