Wybitnie dobre wydanie od producenta Oliver, która zaangażowana jest w branżę rumową już od 1874 roku. Dominikański duch destylowany w miedzianych alembikach stwarza dumną reprezentację dla wyspiarskiego charakteru ojczyzny rumu. Napój dojrzewa w systemie Solera i przez 30 lat leżakuje w piwnicach w samym sercu tropików.
Quorhum 30 YO to także wydanie mające na celu uczcić powstanie producenta Quorhum, która rozpoczęła działalność starannie 3 dekady wcześniej.
luksusowy rum premium olśniewa ciemną barwą i gęstą konsystencją. Aromat otwiera się bogatymi nutami dębu, mahoniu, toffi, suszonych owoców, soczystych owoców tropikalnych, słodkim winem i palonym cukrem. W tle wybrzmiewają także pojedyncze akcenty melasy oraz szczypta wanilii. Na podniebieniu wyraźna obecność miodu, drewna cedrowego, lukrecji, mlecznej czekolady i korzennych przypraw.
Rzadko kiedy spotyka się rum tak wiekowy i zarazem tak dobrze zbalansowany. To nieszablonowa edycja, której bezapelacyjnie warto spróbować.
Quorhum to firma dojrzałych rumów - starzonych metodą solera do 12 do 30 lat - które powstają w destylarniach Oliver. Historia marki sięga 1868 roku, kiedy to młody hiszpański żołnierz, Jualinno Oliver, rozpoczął swą kilkuletnią służbę na Kubie. Dobiegła ona końca w roku 1874, jednak Oliver postanowił pozostać na wyspie, założyć rodzinę i rozpocząć produkcję rumu. Podczas wojny o niepodległość Kuby (1895-98) wojska Máxima Gómez y Báeza zniszczyły jego przedsięwzięcie, a rodzina Oliver zajęła się tymczasowym handlem i rolnictwem. Po rewolucji komunistycznej w latach 60. XX wieku potomkowie Jualinna opuścili Kubę - część osiedliła się na Dominikanie i na początku lat 90. Wróciła do rodzinnych tradycji, wznawiając produkcję rumu.
aktualnie w magazynach Oliver znajduje się 6 tys. Beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu, o łącznej objętości 1,2 mln litrów. Dynamicznie rozwijająca się marka postawiła sobie za cel powiększenie zapasów do 2 mln litrów w ciągu najbliższych lat.