Ten 23-letni rum to bezsprzecznie nieszablonowy, selektywnie dostępny trunek. Wytwarzany za pomocą systemu Solera, czerpie ze starszych beczek i młodego destylatu, tworząc bogaty i różnorodny profil smaków i aromatów.
Pierwsze wrażenie osiąga już samą barwą - w kieliszku lśni mahoniowym, głębokim kolorem ze złotymi refleksami. Otwiera się prawidłowo zbalansowanym, lecz pełnym siły bukietem. Lekka słodycz łączy się z ciężkimi nutami drzewnymi, wyróżnionymi karmelem i cytrusami. Na podniebieniu pikantne niuanse przenikają przez subtelne tony gorzkiej czekolady, orzechów, skórzanych garbników i tytoniu. Ma niezwykle trwały i wytrawny finisz.
Quorhum to marka dojrzałych rumów - starzonych metodą solera do 12 do 30 lat - które powstają w destylarniach Oliver. Historia firmy sięga 1868 roku, kiedy to młody hiszpański żołnierz, Jualinno Oliver, rozpoczął swą kilkuletnią służbę na Kubie. Dobiegła ona końca w roku 1874, jednak Oliver postanowił pozostać na wyspie, założyć rodzinę i rozpocząć produkcję rumu. W trakcie wojny o niepodległość Kuby (1895-98) wojska Máxima
Gómez y Báeza zniszczyły jego przedsięwzięcie, a rodzina Oliver zajęła się tymczasem handlem i rolnictwem. Po rewolucji komunistycznej w latach 60. XX wieku potomkowie Jualinna opuścili Kubę - część osiedliła się na Dominikanie i na początku lat 90. Wróciła do rodzinnych tradycji, wznawiając produkcję rumu.
obecnie w magazynach Oliver znajduje się 6 tys. Beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu, o łącznej obszerności 1,2 mln litrów. Dynamicznie rozwijająca się marka postawiła sobie za cel zwiększenie zapasów do 2 mln litrów w ciągu najbliższych lat.