Historia sake Gekkeikan sięga 1637 roku, kiedy to Jiemon Okura założył swoją pierwszą wytwórnię sake w słynącym ze źródeł bezbłędnie czystej wody - Fushimi. Wytwórnia powoli rozrastała się i zyskiwała nowych zwolenników, czego zwieńczeniem było okrzyknięcie jej w 1953 roku najpopularniejszą marką Japonii. W odpowiedzi na zapotrzebowania rynku, przeszło 20 lat temu, została utworzona filia w USA, której misją po dziś dzień jest zadowolenie koneserów sake.
Gekkeikan (tł. Wieniec laurowy) to flagowa sake nie tylko w USA lecz i na świecie! oszałamia ziołowym bukietem z lekkim ziemistym posmakiem, a delikatną kwasowość wyśmienicie podkreślają nuty grapefruita.
Sake można podawać jednocześnie na ciepło jak i po schłodzeniu, znakomicie komponuje się z daniami kuchni japońskiej; owocami morza, tempurą oraz z potrawami ze świeżych, zielonych warzyw.
Tutaj w konwencjonalnej beczce, która zrobi wrażenie na każdym obdarowanym. Zapakowana w kartonik zabezpieczający.