Gekkeikan Sake The Finest to jeden z najpopularniejszych Junmai na świecie! To wydanie uosabia standardowy styl producenta, reprezentujący 14 pokoleń i 370 lat doświadczenia w warzeniu sake. Profil oferuje ryżowe wrażenia z lekką ziemistą nutą i soczystym grejpfrutem. Tło mineralne, o prawidłowej kwasowości i wspaniale wyważonym, czystym finiszu.
trunek sugerowany do tempury, ryb, skorupiaków, dań warzywnych, a także kuchni azjatyckiej. Będzie także doskonałą bazą do bulionów i marynat.
Słowo Junmai dodane do nazwy sake, jest japońskim określeniem na,,czysty ryż". Jest to ważny termin w świecie tego typu trunków, ponieważ określa sposób ich produkcji oraz kulturalne dziedzictwo. Junmai warzona jest wyłącznie z ryżu, wody i drożdży i koji.
Historia sake Gekkeikan sięga 1637 roku, kiedy to Jiemon Okura założył swoją pierwszą wytwórnię sake w słynącym ze źródeł nieskazitelnie czystej wody - Fushimi. Wytwórnia powoli rozrastała się i zyskiwała nowych fanów, czego zwieńczeniem było okrzyknięcie jej w 1953 roku najpopularniejszą marką Japonii. W odpowiedzi na zapotrzebowania rynku, przeszło 20 lat temu, została utworzona filia w USA, której misją po dziś dzień jest zadowolenie koneserów sake.