Sławę temu wermutowi przyniósł nie tylko perfekcyjny smak, ale i pochodzenie - został produkowany w legendarnym barze Carpanos! Według legendy z 1870 roku, jeden z klientów w barze Antonio Carpanosa zamówił aperitif składający się z wermutu i gorzkiego składnika, nazwanego,,punt e mes". Od tego czasu napój stał się stałą pozycją w menu, a wkrótce jego nazwę wykorzystano do stworzenia marki.
Współcześnie należy ona do destylarni Fratelli Branca, która formuje kultowy wermut z najlepszych włoskich białych win oraz kompozycji 50 aromatycznych ziół. Wermut cechuje się głęboką pomarańczową barwą z bursztynowymi i brązowymi odcieniami. Jego bukiet aromatów otwiera się typowymi nutami wina, rodzynek i azjatyckich przypraw - słodki na podniebieniu,zrównoważony gorzkimi akcentami, przywodzącymi na myśl skórkę pomarańczy. W tle wyczuwalne niuanse suszonych owoców i soczystych śliwek.
Carpano Punt e Mes jest trunkiem łatwym w degustacji. Polecany do podawania z lodem, nieprzeciętnie smakuje także w koktajlu Negroni, z dodatkiem ginu oraz kilku kropel gorzkiego likieru.