Miniaturka likieru Fernet-Branca ma gorzki, ziołowy smak i ciemnobrązową barwę. Trunek stworzony jest z udziałem ponad 40 rozmaitych rodzajów ziół oraz przypraw, takich jak: mirra, rabarbar, szafran, kardamon. Jako ciekawostkę można przytoczyć fakt, iż to likier stworzony na bazie spirytusu z winogron i w dodatku barwiony domieszką karmelu. Podaje się go przede wszystkim po posiłku, jako degesitif. Doskonale smakuje na dodatek jako dodatek do kawy.
lubianym sposobem podawania jest także rozrobienie pół na pół z colą w szklance wypełnionej lodem.
Receptura Fernet-Branca została opracowana poprzez Marię Scalę w 1845 roku w Mediolanie. Kobieta po ślubie przyjęła nazwisko swego męża Branca, stąd znany teraz bitter kojarzony jest właśnie z tą nazwą.
Polecamy ten likier także w butelce o większej objętości - https://smaczajama.pl/pl/p/Likier-Fernet-Branca-0%2C7l/6168