Hiszpański absynt, który przyciąga wzrok swoją ciemną, smolistą barwą. Rodnik's Black to pełen aromatu, gładki i tradycyjny napój, który podaje się zwykle z wodą i cukrem. Jego gorzki profil rewelacyjnie oddaje charakter kluczowego w tym wydaniu składnika, czyli szałwii. Powstaje w wyniku maceracji skrupulatnie wybranych ziół. Główne nuty zostają podkreślone specyficznym dla absyntu anyżem, piołunem i subtelną, słodką miętą.
Rodnik's Black butelkowany jest z mocą 70% zawartości alkoholu, jednak wciąż udaje mu się zachować delikatny smak. Rozpieszcza degustatorów intensywnym i pełnym mocy finiszem, który długo nie daje o sobie zapomnieć.
Pierwsza receptura absyntu została opracowana w Szwajcarii, gdzie stosowany był jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości - zwłaszcza przeciwbólowo. Pokaźnie większą popularność zdobył jednak na przełomie XIX i XX wieku we Francji, zwłaszcza pośród paryskiej bohemy artystycznej, dzięki której romantyczne skojarzenia z tym alkoholem trwają w kulturze masowej do dziś. U szczytu swojej popularności napój został opisany
jako niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Zawarty w piołunie tujon został oskarżony o większość destrukcyjnych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku 1915 zakazano jego wytwarzania i sprzedaży w większości państw europejskich i w Stanach Zjednoczonych. Żadne badania nie wskazują jednak na to, aby absynt był bardziej niebezpieczny, czy w większym stopniu psychoaktywny, niż inne alkohole. Wznowienie
produkcji nastąpiło w początku lat 90-tych XX wieku, kiedy to państwa, należące do Unii Europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na produkcję i sprzedaż trunku.