Hiszpański, łagodny absynt, który butelkowany jest zarazem z mocą 60% zawartości alkoholu. Kreuje się go na bazie piołunu, a także kompozycji roślin śródziemnomorskich. To najdelikatniejsza wersja w portfolio marki Rodnik's. Cechuje się intensywną, zieloną barwą, która zapowiada intensywne, aromatyczne wrażenia. Jego bukiet otwiera się korzennymi nutami z wyraźną obecnością ziół leczniczych, a także suszonych owoców. Na podniebieniu słodko-pikantny z niuansami wanilii, karmelu i przypraw.
polecany do podawania solo - zimą na ciepło, a latem z lodem, a także tonikiem. Znakomicie komponuje się także w zróżnicowanych koktajlach.
Pierwsza receptura absyntu została opracowana w Szwajcarii, gdzie stosowany był jako cudowny eliksir na wszelkie dolegliwości - zwłaszcza przeciwbólowo. Istotnie większą popularność zdobył jednak na przełomie XIX i XX wieku we Francji, zwłaszcza pośród paryskiej bohemy artystycznej, dzięki której romantyczne skojarzenia z tym alkoholem trwają w kulturze masowej do dziś. U szczytu swej popularności trunek został opisany jako niebezpieczny, silnie uzależniający narkotyk. Zawarty w piołunie tujon został oskarżony o większość zgubnych skutków spożywania tego alkoholu. Do roku 1915 zakazano jego wytwarzania i sprzedaży w większości państw europejskich, a także w Stanach Zjednoczonych. Żadne badania nie wskazują jednak na to, żeby absynt był bardziej niebezpieczny, czy w obszerniejszym stopniu psychoaktywny, niż inne alkohole. Wznowienie produkcji nastąpiło w początku lat 90-tych XX wieku, kiedy to państwa, należące do Unii Europejskiej zaczęły stopniowo zezwalać na produkcję i sprzedaż trunku.