W XVIII i XIX wieku żyto był numerem jeden w Ameryce. Lubiano go za wszechstronność, a także charakter, co skutkowało wyjątkowo korzystną whiskey. Wraz z wprowadzaniem prohibicji jego użycie spadło, jednak po wielu latach od tej chwili, inicjuje on ponownie wchodzić w erę renesansu. Rzemieślnicy na nowo odkrywają odważną i pikantną osobowość tego minimalistycznca i niejednokrotnie go stosują - ku uciesze sympatyków tradycyjnych wyrobów!
Wielokrotnie nagradzany bourbon Redemption jest dokładnie wytwarzany w mieście Lawrenceburg, w stanie Indiana. Gorzelnia ma swoją siedzibę tuż nad rzeką, w 172-letnim budynku. Destylarnia zdobyła tytuł Distiller of the Year 2015 dla Whiskey Advocate. Redemption formuje się z kompozycji 75% kukurydzy, 21% żyta, a także 4% jęczmienia.
trunek charakteryzuje się subtelnym aromatem, w którym wyczuć można nuty wanilii i słodkiego toffi. Na podniebieniu pieprzne niuanse łączą się z karmelem oraz korzystnie wyważonym kukurydzianym tłem. Finisz odrobinę ziołowy, z akcentami rozgrzewających wiśni w likierze.
nieprzeciętny zarówno do picia solo jak i jako składnik drinku Old Fashioned.