konwencjonalny łotewski likier ziołowy o zawartości alkoholu 45%, wytwarzany w oparciu o kilkadziesiąt elementów roślinnych. Napój w czystej postaci ma czarną barwę oraz gorzki ziołowy smak z delikatną słodkawą nutą.
Balsam jest sprzedawany w ceramicznych butelkach, które chronią zawartość przed promieniami słonecznymi i wysoką temperaturą.
Czarny Balsam można spożywać w czystej postaci, lecz także jako dodatek do Schnappsa, akwawity, wódki, kawy, herbaty, czy innych napojów.
Receptura balsamu nie jest publicznie znana. Wśród 24 składników znajdują się najprawdopodobniej: kwiat lipy, pączki brzozowe, miód, arnika górska, korzeń kozłka lekarskiego, mięta pieprzowa, piołun, kłącza tataraku, jagody, maliny, kora dębu, skórka pomarańczowa, imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, czy choćby balsam peruwiański.
Od samego początku, Ryski Czarny Balsam produkowany jest i poprzez 32 dni przechowywany w dębowych beczkach, a następnie w buteleczkach z pierwszej w Rydze fabryki ceramiki. Unikalny słodko-kwaśny smak jest powodowany z jednej strony przez palony cukier, z drugiej zaś przez dębowe beczki.
Uważa się, iż Czarny Balsam, jako likier ziołowy, może posiadać zastosowanie w leczeniu dolegliwości układu trawiennego. Według niektórych źródeł, ma on pomagać też na przeziębienie, bóle zębów i głowy, odmrożenia, różyczkę, ukąszenia, zwichnięcia, czy nawet złamania kończyn.