Biały rum z Gwatemali od wielu lat wykonany poprzez znaną rodzinę Botran. Stwarza się go z soku z trzciny cukrowej, a następnie - co nie jest standardowe dla tego rodzaju rumów, poddaje się go procesowi dojrzewania w systemie Solera. Początkowo leżakowany w dębowych beczkach po amerykańskiej whiskey, następnie trafia do beczek po sherry oraz porto.
Swoją klarownie czystą barwę zawdzięcza filtracji poprzez węgiel drzewny, która odbywa się na ostatnim etapie, tuż przed zabutelkowaniem. Jego aromat jest miękki i jednostajny. Wyczuwalne w nim nuty wanilii i drewna nie zwiastują jednak intensywnego smaku. Na podniebieniu eksploduje owocowymi tonami, znamionując się niezwykłą złożonością jak na biały rum.
Botran Reserva Blanca wyśmienicie pasuje do mieszania w klasycznych koktajlach oraz modnych drinkach. Należycie smakuje podawany ponadto solo albo z lodem.
producent Botran od niemal sześćdziesięciu lat stwarza wybitne rumy, zgodnie z bezawaryjną gwatemalską tradycją. Zaangażowanie rodziny, troska o wysoką jakość i niebanalny smak wydań objawia się na każdym etapie produkcji. Wybór świetnej trzciny cukrowej, destylacja, dojrzewanie i finalne mieszanie to kroki, które prowadzą do doskonałego rumu, o którym trudno zapomnieć.