Rzemieślniczy gwatemalski rum, powstały na bazie receptury opracowanej w połowie ubiegłego wieku w mieście „La Antigua Guatemala". W mieście tym, założonym w 1541 r., od zawsze obecna była wyrafinowana hiszpańska sztuka kulinarna, zaś łatwa przystępność lokalnych owoców i przypraw umożliwiły stworzenie prekursorskiej technice produkcji rumu, w której na etapie dojrzewania do alkoholu dodawany jest macerat świeżych śliwek, rodzynek i wanilii. Ponowne odkrycie tej oryginalnej rodzinnej receptury a także butelek zawierających wiekowe maceracje, pozwoliły marce Botran powrócić do jej prawdziwego dziedzictwa rzemieślniczego.
Rum zniewala bursztynową barwą. W nosie na pierwszym planie wyczuwalna jest namawiająca nuta suszonych owoców, rodzynek, następnie akcenty skóry i kawy. Na podniebieniu rum jest miękki, słodki, wyczuwalne są bakalie a na finiszu- solidny akord czerwonych owoców.