Suze został wykonany w 1889 roku w destylarni Rousseau, Laurens i Moureaux, znajdującej się na przedmieściach Paryża. Chcąc uczynić go bardziej oryginalnym od obecnych trunków na rynku, Fernand Moureaux postanowił stworzyć aperitif z kombinacji żółtych, alpejskich kwiatów o masywnych korzeniach, które wrastają daleko w głąb góry. Recepturę kupił podobno od starej gorzelni ze szwajcarskiego kantonu Berno, poprzez który przepływa rzeka Suze.
Likier ekspresowo stał się sensacją i osiągnął ogromną popularność. Jego wizerunek prezentujeł w swoich pracach m.in. Pablo Picasso, który nazywał go także,,żółtą wróżką".
Współczesna wersja Suze także powstaje na bazie naturalnych, górskich elementów. Gromadzi w sobie więcej słodyczy niżeli pierwowzór, lecz wciąż wypełnia zmysł powonienia aromatyczną kompilacją ziół, które są zawarte w wiekowej recepturze.
Łagodne połączenie słodkości i goryczy to znak rozpoznawalny tego aperitifu. Nieprzeciętny do serwowania bez dodatków, na lodzie albo jako ważny składnik wielu pysznych koktajli. Suze jest najlepiej sprzedającym się aperitifem na świecie!