Likier wytworzony z myślą o wszystkich amatorach goryczki. Suze Saveur d'autrefois to gorzki trunek wykonany ze świeżych korzeni Gentiana L., zbieranych w 100% we Francji, m.in. W Alpach po długim procesu wegetacyjnym trwającym od 10 do aż 20 lat. Stworzony na bazie tradycyjnej receptury, zaskakuje błogą złożonością, a także idealną równowagą pomiędzy uczuciem goryczki, a pełnym świeżości, aromatycznym bukietem ziół.
Intensywne nuty cytrusowej skórki, a także gorzkiego korzenia ustępują na krótkie momenty słodyczy plastrów miodu. Smak genialnie sprawdza się jako aperitif. Likier można podawać na kostkach lodu z odrobiną sody lub wykorzystać w koktajlu dla otrzymania zagadkowej gorzkości.
Oryginalny Suze, będący podstawą oferty firmy został tworzony w 1889 roku w destylarni Rousseau, Laurens i Moureaux, znajdującej się na przedmieściach Paryża. Chcąc uczynić go bardziej oryginalnym od obecnych trunków na rynku, Fernand Moureaux postanowił stworzyć aperitif z kombinacji żółtych, alpejskich kwiatów o masywnych korzeniach, które wrastają daleko w głąb góry. Recepturę kupił podobno od starej gorzelni ze szwajcarskiego kantonu Berno, przez który przepływa rzeka Suze.
Spróbuj także podstawowej wersji tego likieru: Likier Suze 20% 0,7l