Wysokiej jakości, szkocki gin, który stworzony jest ze precyzyjnej kompilacji 22 nieszablonowych komponentów. Pełna lista ziół została ujawniona poprzez producenta The Botanist, która z wielką dumą opowiada o właściwościach każdego z nich. W recepturze znalazły się: mięta jabłkowa, nadwodna i kędzierzawa, rumianek, kwiat ostu, brzoza omszona, czarny bez, kolcolist, głóg, wrzos, jałowiec, przytulia właściwa, melisa, wiązówka błotna, artemisia indica (mugwort), koniczyna łąkowa i biała, marchewnik anyżowy, woskownica europejska, wrotycz pospolity, macierzanka piaskowa, a także szałwia drzewna.
Każde z wybranych ziół na swój sposób reprezentuje Szkocję - przyrodniczą bogactwo kraju i jego bogactwa. Producent kładzie duży nacisk nie tylko na ręcznie zbierane elementy, lecz także dalsze procesy produkcji. Rośliny są niespiesznie destylowane pod niskim ciśnieniem. Taka metoda pozwala wydobyć maksimum aromatów, a woda ze źródła Dirty Dottie na farmie Octomore zapewnia czysty, gładki smak.
trunek cechuje się intensywnym zapachem, w którym na pierwszy plan wysuwają się korzenne nuty jałowca, wiosennych lasów, kolendry, anyżu, skórki pomarańczowej, a także tony mentolowe. Na podniebieniu dominują niuanse jagód jałowca z pikantnymi cytrusami. Finisz długotrwały, bogaty i łagodny zarazem.
To wytworne wydanie ginu, w skrupulatnie zaprojektowanym szkle, poleca się do degustacji solo. Prawidłowo smakuje także jako konwencjonalne połączenie gin & tonic.
The Botanist Islay Dry zdobył Diamentową Nagrodę podczas Concours of the Femmes et Spiriteux du Monde w Monako w 2011 roku i TWE Spirit w latach 2013-2014.