Miniaturka wysokiej jakości, szkockiego ginu, który wykonany jest ze starannej kompozycji 22 nieszablonowych składników. Pełna lista ziół została ujawniona poprzez markę The Botanist, która z wielką dumą opowiada o właściwościach każdego z nich. W recepturze znalazły się: mięta jabłkowa, nadwodna i kędzierzawa, rumianek, kwiat ostu, brzoza omszona, czarny bez, kolcolist, głóg, wrzos, jałowiec, przytulia właściwa, melisa, wiązówka błotna, artemisia indica (mugwort), koniczyna łąkowa i biała, marchewnik anyżowy, woskownica europejska, wrotycz pospolity, macierzanka piaskowa, a także szałwia drzewna.
Każde z wybranych ziół na swój sposób reprezentuje Szkocję - przyrodniczą dostatek kraju, a także jego bogactwa. Marka kładzie duży nacisk nie tylko na ręcznie zbierane elementy, ale także dalsze procesy produkcji. Rośliny są niespiesznie destylowane pod niskim ciśnieniem. Taka metoda pozwala wydobyć maksimum aromatów, a woda ze źródła Dirty Dottie na farmie Octomore gwarantuje czysty, gładki smak.
trunek cechuje się intensywnym zapachem, w którym na pierwszy plan wysuwają się korzenne nuty jałowca, wiosennych lasów, kolendry, anyżu, skórki pomarańczowej, a także tony mentolowe. Na podniebieniu dominują niuanse jagód jałowca z pikantnymi cytrusami. Finisz długookresowy, bogaty i łagodny zarazem.
To elitarne wydanie ginu poleca się do degustacji solo. Korzystnie smakuje także jako konwencjonalne połączenie gin & tonic.
The Botanist Islay Dry zdobył Diamentową Nagrodę podczas Concours of the Femmes et Spiriteux du Monde w Monako w 2011 roku, a także TWE Spirit w latach 2013-2014.