Gin wytwarzany w oparciu o fason London Dry, ale nazywany przed producentów,,Welsh Dry Gin" - dumnych ze swego walijskiego pochodzenia. Do jego stworzenia wykorzystuje się źródlaną wodę z gór słynących z obecności wodospadów,, a także mieszankę selektywnie wybranych, lokalnych ziół. Standardowy profil ginu to zasługa z reguły tradycyjnego jałowca z nutami cytrusowymi oraz pikantno-słodką obecnością nieujawnionych składników.
Aber Falls Copper Distilled zaskakuje na podniebieniu eksplozją świeżości, wspaniale zbalansowanym smakiem, a także akcentami lukrecji, jałowca, arcydzięgla i nasion kolendry.
trunek nagrodzony złotym medalem w trakcie San Francisco World Spirits Competition 2018 oraz metalicznym w International Wine & Spirits Competition 2018.
rekomendowany do podawania w klasyczny sposób lub w koktajlu Welsh Dry Gin z tonikiem, cząstkami limonki oraz skórką cytryny.
Aber Falls to walijska producent, która przywiązuje dużą wagę do jakości, a także doskonałego smaku wykonanych poprzez siebie trunków. Posiada destylarnię w drobnej wiosce Abergwyngregyn, która leży u stóp słynnego wodospadu Aber Falls (od którego zresztą producent przyjęła nie tylko samą nazwę, lecz i identyfikację graficzną). Gorzelnia znajduje się w historycznym budynku, który początkowo był magazynem, następnie fabryką margaryny, hurtownią napojów, aż wreszcie stał się miejscem, gdzie może rozwijać się potencjał firmy Aber Falls. Firma specjalizuje się w wytwarzaniu whisky, ginów i likierów.