atrakcyjna mieszanka rumów wydana pod etykietą nawiązującą projektem do edycji sprzed lat. Trunek oferuje łagodny,standardowy profil o gładkiej konsystencji i bogatym, pełnym smaku. Zanim zostanie zabutelkowany, leżakuje kilka lat w beczkach po bourbonie, aby osiągnąć pożądane walory. Połączenie destylatów konwencjonalnych rumów z okresu dojrzewania z Uitvlugt Savalle Still, a także drewnianego Coffey Still firmy Enmore skutkują przyjemną słodyczą i karmelową głębią.
El Dorado Dark Rum rekomendowany jest głównie jako doskonały trunek do różnych koktajlów.
kolekcja rumów El Dorado pochodzi z należącej do producenta Demerara gorzelni Diamond - najstarszej ze wciąż czynnych gorzelni w kraju, której początki datuje się na rok 1670. Jednocześnie uprawa cukru, jak i produkcja rumu sięgają w Gujanie XVII w., a wiążą się z aktywnością - z jednej strony, holenderskich kolonizatorów, z drugiej zaś kupców i przedsiębiorców brytyjskich. Brytyjscy plantatorzy zaczęli otwierać pierwsze destylarnie jeszcze w latach 50-tych. Dwadzieścia lat później każda, nawet mała plantacja miała swój alembik, a na początku XVIII wieku zaś takich plantacji - mniejszych i większych - z przylegającymi do nich gorzelniami, było około 300. W kolejnych stuleciach następowała powolna, lecz systematyczna koncentracja kapitału; plantacje i gorzelnie skupiali w swoich rękach coraz mocnojsi producenci (pod koniec XIX wieku było ich łącznie już około 180), ale techniki wypracowane w poprzedniej epoce przetrwały.