nieprzeciętny kompromis między pięcio a dwunastoletnim wydaniem rumu El Dorado. Firma deklaruje wiek napoju, wzorując się na szkockiej whisky, co oznacza, iż najmłodszy destylat w butelce musi dojrzewać co najmniej osiem lat. Rum leżakuje w beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, które wzbogacają smak w przyjemne nuty waniliowe.
El Dorado 8 YO oferuje na podniebieniu niuanse ciemnobrązowego cukru, prażonych słodkich bananów, krystalicznego miodu, mlecznej czekolady oraz drzewnych przypraw. Świetnie smakuje równocześnie serwowany solo jak i w wielu kompilacjach w pysznych, egzotycznych koktajlach.
seria rumów El Dorado pochodzi z należącej do firmy Demerara gorzelni Diamond - najstarszej ze wciąż czynnych gorzelni w kraju, której początki datuje się na rok 1670. Zarówno uprawa cukru, jak i produkcja rumu sięgają w Gujanie XVII wieku, a wiążą się z aktywnością - z jednej strony, holenderskich kolonizatorów, z drugiej zaś kupców i przedsiębiorców brytyjskich. Brytyjscy plantatorzy zaczęli otwierać pierwsze destylarnie jeszcze w latach 50-tych. Dwadzieścia lat później każda, nawet niepokaźna plantacja miała swój alembik, a na początku XVIII wieku zaś takich plantacji - mniejszych i większych - z przylegającymi do nich gorzelniami, było około 300. W kolejnych stuleciach następowała powolna, ale systematyczna koncentracja kapitału; plantacje i gorzelnie skupiali w swoich rękach coraz konkretniejsi producenci (pod koniec XIX wieku było ich łącznie już około 180), ale techniki wypracowane w poprzedniej epoce przetrwały.