Wydanie specjalne koniaku Courvoisier XO, które zostało produkowane aby celebrować Złoty Wiek w Paryżu, w latach 1870-1910. Czas ten utożsamiany jest z prawdziwą wolnością artystyczną, pozwalającą tworzyć spore dzieła łamiące tabu i zezwalające wkraczać w nową erę.
Courvoisier XO Artisan to mieszanka wybitnych koniaków z Fins Bois, Petite Champagne, a także wiekowych profili z Borderies. Fins Bois wzbogaca kombinację o nuty owocowe, Petite Champagne - w zaskakującą głębię, a Borderies nadają całości egzotycznego, przyprawowego charakteru. Przed finalnym kupażem w starych, drewnianych kadziach, napój leżakował w nowym dębie francuskim, a także w konwencjonalnych beczkach.
Najlepiej serwować go w czystej postaci lub na kostkach lodu.
Courvoisier to producent koniaków klasy premium, która aktualnie wchodzi w skład trunków należących do marki Beam Suntory - spółki założonej w Osace, w Japonii. Koniaki stworzone są jednak we francuskiej miejscowości Jarnac, w regionie Charente.
Courvoisier została założona w Paryżu, w 1835 roku poprzez Emmanuela Courvoisier'a. Początkowo, wraz z ówczesnym burmistrzem, mężczyźni działali jako handlarze najlepszych koniaków z regionu. Finalnie jednak sami zdecydowali się produkować trunek, który sprostałby oczekiwaniom najbardziej wymagających konsumentów.
W 1811 roku miejscowość odwiedził sam Napoleon Bonaparte, który upomniał się o racje koniaku dla swych kampanii artyleryjskich. Legenda głosi, że Napoleon sam zabrał ze sobą kilka beczek Courvoisier na Wyspę Świętej Heleny. W trakcie rejsu raczył się nimi z oficerami statku, którzy określili koniak mianem:,,Cognac of Napoleon". W 1869 roku przodek obfitego przywódcy wojskowego - Napoleon III, osobiście nadał właścicielowi marki Courvoisier zaszczytny tytuł Oficjalnego dostawcy na dwór cesarski.