Orzeźwiający i nad wyraz aromatyczny likier, który powstaje na bazie świeżych i klarownie czystej, fińskiej wódki, tworzonej od 1953 roku we wsi Koskenkorva. Wieś liczy nieco ponad dwa tysiące mieszkańców, z których większość pracuje przy wyrobie trunku. Jego smak, a także metody produkcji stanowić posiadają hołd dla natury. Wódka powstaje z lokalnych odmian jęczmienia; saana i elmeri, genialnie radzących sobie w niełatwych warunkach europejskiej Północy. Woda zaś pochodzi z niczym nieskażonych strumieni, które wiją się wśród wzgórz Salpausselkä. Gotowy spirytus ma smak tak czysty i delikatny, że nie wymaga filtracji poprzez warstwę węgla aktywnego - jest on jedynie rozcieńczany naturalną wodą źródlaną.
Koskenkorva Ginger proponuje imbirowy profil z dodatkiem bukietu świeżych cytrusów. Lekko pikantny na podniebieniu, rozgrzewa i pozostawia przyjemne wrażenia na finiszu.
Poleca się serwować go w shotach, świetnie uwydatni także charakter najróżniejszych drinków i koktajli.