Francuska propozycja ginu, która proponuje zmysłowy spacer po pachnącym ogrodzie z marką Citadelle. Jardin d'Ete powstaje z kombinacji miąższu melona, całej cytryny, skórki yuzu, skórki pomarańczowej oraz 19 pozostałych składników, które wykorzystuje się także przy produkcji Citadelle Original.
Gin został zainspirowany ogrodem żony założyciela firmy - Debbie, która uprawia w nim kwiaty, warzywa oraz owoce. Trunek w pełni wywodzi się też z terroir firmy. Zgodnie z filozofią autentyczności, jałowiec uprawia się w niedalekiej odległości od Château de Bonbonnet. Jagody rośliny są podstawą każdego ginu i stanowią jego silny fundament.
Citadelle Jardin d'Ete najlepiej serwować w wysokim kieliszku do wina, wypełnionym kostkami lodu i tonikiem. Estetykę koktajlu poprawi skórka cytryny.
Idea ginu Citadelle narodziła się latem, 1996 roku w Château de Bonbonnet. Tego kluczowego dnia rodzina zaczęła debatować jak stworzyć doskonałą mieszankę jagód jałowca i kompilacji francuskich, aromatycznych ziół.
Alexandre Gabriel przejął Maison Ferrand około 1990 roku - było to miejsce, które słynęło z zasady z produkcji koniaku. Wkrótce jego praca gorzelnika-rzemieślnika została doceniona, kiedy to otrzymał prestiżową nagrodę „Outstanding Contribution to Distilling" w trakcie Craft Distilling Expo w Londynie, w 2017 roku. Tytuł ten przyznawany jest za wybitne osiągnięcia w destylacji. Alexandre Gabriel był pierwszą osobą w historii, której przyznano tę nagrodę indywidualnie. Na początku swej przygody z ginem musiał on pokonać dużo przeszkód produkcyjnych oraz różnego rodzaju ograniczeń. Ze względu na minimalistyczne przepisy, ustanowione w Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), Gabriel został zobowiązany do zaprzestania używania swoich alembików do koniaku poprzez 7 miesięcy w ciągu każdego roku. Po pięciu długich latach negocjacji, ostatecznie otrzymał zezwolenie AOC na destylację w okresie, w którym destylatory miały być uśpione. Citadelle mogła narodzić się w 1996 roku jako pierwszy rzemieślniczy francuski gin!