napój nawiązujący w swej nazwie do słów Charlesa Dickens'a, który zwykł mawiać o ginie w stylu Old Tom -,,No Mistake". Największym wyzwaniem w odtworzeniu tego bezbłędnego ducha było przygotowanie właściwej bazy i upodobnienie go do profilu, który pijano w XIX wieku. Właściciel producenta Citadelle Alexandre Gabriel w trakcie swej podróży na Karaiby, odkrył brązowy cukier (podobny do Demerary) - wilgotny i ciężki, który okazał się być tym brakującym komponentyem w prezentowanym wydaniu ginu. Cukier praży się w miedzianych alembikach w celu karmelizacji, a następnie rozcieńcza i poddaje alkoholizacji. Destylat dojrzewa w beczkach poprzez trzy miesiące, zanim zostanie zabutelkowany.
Citadelle Old Tom No Mistake znamionuje się złoto-bladą barwą. W aromacie ujawnia świeże nuty jałowca, skórki pomarańczy i kardamonu. Po chwili odsłania jeszcze niuanse kwiatowe (szczególnie jaśminu), a także kopru włoskiego. Na podniebieniu stanowczo wykwintny i pełen smaku. Słodko-kwaśny profil proponuje niuanse anyżu, migdałów i skórki cytrynowej. W tle przewijają się także ostrzejsze tony gałki muszkatołowej, cynamonu i pieprzu. Finisz długi, kwiatowo-korzenny, z drzewnymi nutami. Pozostawia degustatora z akcentami kolendry, arcydzięgla, fiołków, kminku i lukrecji.
Idea ginu Citadelle narodziła się latem, 1996 roku w Château de Bonbonnet. Tego kluczowego dnia rodzina zaczęła debatować jak stworzyć doskonałą mieszankę jagód jałowca, a także kompilacji francuskich, aromatycznych ziół.
Alexandre Gabriel przejął Maison Ferrand około 1990 roku - było to miejsce, które słynęło przede wszystkim z produkcji koniaku. Wkrótce jego praca gorzelnika-rzemieślnika została doceniona, kiedy to otrzymał prestiżową nagrodę „Outstanding Contribution to Distilling" w trakcie Craft Distilling Expo w Londynie, w 2017 roku. Tytuł ten przyznawany jest za wybitne osiągnięcia w destylacji. Alexandre Gabriel był pierwszą osobą w historii, której przyznano tę nagrodę indywidualnie. Na początku swojej przygody z ginem musiał on pokonać mnóstwo przeszkód produkcyjnych oraz różnego typu ograniczeń. Ze względu na bezkompromisowe przepisy, ustanowione w Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), Gabriel został zobowiązany do zaprzestania używania swych alembików do koniaku przez 7 miesięcy w ciągu każdego roku. Po pięciu długich latach negocjacji, ostatecznie otrzymał zezwolenie AOC na destylację w okresie, w którym destylatory miały być uśpione. Citadelle mogła narodzić się w 1996 roku jako pierwszy rzemieślniczy francuski gin!