Rum, który początkowo został wytworzony w 2014 roku z myślą o rynku Travel Retail, po wyjątkowo prawidłowym przyjęciu trafił jednak do szerszej dystrybucji. Bacardi Gran Res Maestro de Ron swoją nazwę zawdzięcza mistrzom wytwarzania rumu, którzy od ponad 150 lat pełnią funkcję strażników destylarni - włączając w to troskę o zachowanie w tajemnicy receptur, a także metod wytwarzania zróżnicowanych profili.
Niektóre z danych udaje się jednak pozyskać, jak m.in. Te, że to wydanie było leżakowane w dębowych beczkach przez około 8 lat, a następnie przefiltrowane w celu usunięcia koloru przed zabutelkowaniem. Powstaje z kompozycji około 3-letnich destylatów.
trunek otwiera się delikatnym i lekko słodkim aromatem, w którym wyczuwalna jest silna nuta wanilii, a także pieprzne, rozgrzewające tło. Na podniebieniu tony dojrzałych gruszek, miodu, melona, toffi, włoskich orzechów, orzeźwiających cytrusów i czarnego pieprzu. Finisz przynosi wrażenia migdałów, goździków oraz suszonych jabłek.
Rum rekomendowany do serwowania solo, z kostkami lodu oraz plastrem cytryny. Prawidłowo sprawdzi się także w przeróżnych koktajlach.
producent Bacardi to legenda rumów. W okresie pomiędzy destylacjami, rodzina Dona Amalia walczyła o wolność Kuby z hiszpańskimi najeźdźcami. Co więcej, Emilio Bacardi Moreau został jej pierwszym wybranym w wolnych wyborach burmistrzem, przejmując urząd w Santiago de Cuba. W 1960 roku Fidel Castro skonfiskował posiadajątek rodziny Bacardi, jednak kubański duch nadal żyje w ich trunkach mimo, iż są dzisiaj wyprodukowane w Puerto Rico.