Kultowy już w portfolio marki Bacardi Spiced jest uważany za jeden z tych rumów (rum spirit drink), bez którego nie mógłby obejść się żaden mistrzowski barman. Produkowany z kompilacji destylatów starzonych oraz nowych, które dojrzewają z nutą dymu w wypalanych beczkach z amerykańskiego dębu.
Choć posiada tylko 35% alkoholu w pojemności, co jest poniżej przyjętych 40% w przypadku typowych rumów, przyjemnie rozgrzewa podniebienie, oferując bogate walory smakowe i aromatyczne. Otwiera się zapachem pełnym nut wanilii, dymu, palonego drewna, syropu klonowego oraz znacznej kompilacji przypraw. Na podniebieniu niuanse owocowe łączą się z akcentami miodu, cynamonu, pieprzu oraz wanilii. Finisz długofalowy, pozostawiający korzenne wrażenia.
W 2011 roku wprowadzono nową generację Bacardi Spiced, czyli Bacardi Oakheart, który wzbogacany jest ponadto leżakowaniem w wypalanych beczkach po bourbonie.
producent Bacardi to legenda rumów. W okresie między destylacjami, rodzina Dona Amalia walczyła o wolność Kuby z hiszpańskimi najeźdźcami. Co więcej, Emilio Bacardi Moreau został jej pierwszym wybranym w wolnych wyborach burmistrzem, przejmując urząd w Santiago de Cuba. W 1960 roku Fidel Castro skonfiskował majątek rodziny Bacardi, jednak kubański duch nadal żyje w ich trunkach mimo, że są teraz tworzone w Puerto Rico.