Jedyna w swym typu tequila, wytworzona według starożytnej metody Tahona. Nazwa ta odnosi się do pokaźnego kamienia, którego wykorzystywano dawniej do miażdżenia zbiorów agawy. Początkowo należało odnaleźć wielkich rozmiarów wulkaniczny głaz i dłutem wskazać z niego koło, które to później mocowano do długiego słupa wewnątrz dołu. Do ziemi wrzucano ugotowane serca agawy, a gdy koło się poruszało, przygniatało rośliny i wyciągało z niej cenny sok.
Metoda Tahona jest jednym z najstarszych i najmocniej pracochłonnych sposobów na wytwarzanie tequili. Mimo to, trunki przygotowane w ten sposób, charakteryzują się niezwykłą surową autentycznością, która jest wyjątkowo pożądana wśród zwolenników tego typu alkoholu.
Gran Patron Piedra Extra Anejo po przejściu procesu Tahona, starzona jest ponad trzy lata w mieszance beczek z amerykańskiego oraz francuskiego dębu.
charakteryzuje się barwą głębokiego mahoniu. Aromat proponuje nuty świeżych owoców, intensywnych nut prażonego drewna i subtelnych tonów grzybów. Na podniebieniu przyjemnie słodka, o prawidłowej złożoności. Nuty agawy łączą się z delikatną wanilią. Trwały finisz gwarantuje gładkie i przyjemne wykończenie.
To wydanie sprzedawane jest z przeznaczonym pudełkiem, któremu na froncie przymocowano fragment wulkanicznej skały, żeby podkreślić proces jaki przeszła ta tequila.