Oferowana w magnetycznym, ekskluzywnym pudełku z wysuwanym wnętrzem - 10-letnia, chińska brandy Koya to idealna sugestia trunku, dla fanów tradycyjnych smaków w oryginalnej interpretacji. To wydanie wyróżnia się najwyższą jakością, eksplozją aromatów oraz wyjątkowo aksamitnymi wrażeniami na podniebieniu.
Brandy wytworzona jest z winogron szczepu Ugni Blanc oraz Airen, uprawianych na terroir bogatym w wapń, w klimacie zbliżonym do francuskiego departamentu Charente (stąd także częste porównania do tradycyjnych koniaków). Napój destylowany jest w konwencjonalnych alembikach.
Pomysłodawcą i głównym odpowiedzialnym za najwyższą jakość mieszanki jest mistrz destylacji domu Koya - Zhang Baochun, który może poszczycić się ponad 30-letnim doświadczeniem w produkowaniu chińskiej brandy. Nad wydaniami marki czuwa także Chief Sommelier marki Changyu Pioneer, który jest międzynarodowym ambasadorem linii Koya. Egzamin profesjonalny zdał w 1996 roku i aktualnie uznawany jest za światowej sławy eksperta w dziedzinie chińskich win i napojów spirytusowych.
Brandy dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu Limousin, w których wcześniej leżakowało wino Oloroso. Starzenie przebiega zgodnie z systemem Criaderas, a także Soleras.
Koya XO cechuje się piękną barwą ciemnego bursztynu. Aromat proponuje intensywne nuty moreli, wanilii, rodzynek, nugatu, tropikalnych owoców i gorzkiej czekolady. Na podniebieniu wybitnie gustowny, wspaniale wyważony. Jedwabista konsystencja prowadzi do długofalowego, ujmującego finiszu.
Brandy ta może zostać uzupełniona prawidłowym, tradycyjnym cygarem, np. Partagas D4 lub Toscano Antica Riserva.
producent Koya jest częścią firmy Changyu, najstarszego oraz zarazem największego w tych azjatyckim kraju producenta win i napojów spirytusowych. Brandy tworzona tam jest od 1892 roku, choć na rynki międzynarodowe trafiła dopiero w 2021.