Chińska brandy 6-letnia, stworzona z winogron szczepu Ugni Blanc i Airen, uprawianych na terroir bogatym w wapń, w klimacie zbliżonym do francuskiego departamentu Charente (stąd też częste porównania do konwencjonalnych koniaków). Napój destylowany jest w tradycyjnych alembikach.
Pomysłodawcą oraz głównym odpowiedzialnym za najwyższą jakość mieszanki jest mistrz destylacji domu Koya - Zhang Baochun, który może poszczycić się ponad 30-letnim doświadczeniem w tworzeniu chińskiej brandy. Nad wydaniami marki czuwa także Chief Sommelier marki Changyu Pioneer, który jest międzynarodowym ambasadorem linii Koya. Egzamin profesjonalny zdał w 1996 roku i obecnie uznawany jest za światowej sławy eksperta w dziedzinie chińskich win oraz napojów spirytusowych.
Brandy dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu Limousin, w których wcześniej leżakowało wino Oloroso. Starzenie przebiega zgodnie z systemem Criaderas i Soleras.
Koya VSOP eksponuje się piękną, ciemną i bursztynową barwą. Otwiera lekkim, a także interesującym bukietem, w którym nuty moreli, kandyzowanej pigwy, białego nugatu łączą się z niuansami rodzynek, słodkiej wanilii, kandyzowanej skórki pomarańczy i tropikalnych owoców. Na podniebieniu wytworna i rewelacyjnie stabilna. Jedwabista konsystencja oraz lekka tekstura prowadzą do długookresowego, ujmującego finiszu.
Brandy ta najlepiej komponuje się z tradycyjnymi cygarami, takimi jak linia Montecristo Open czy Toscano Antica Riserva. Prawidłowo smakuje dodatkowo podawana z kostkami gorzkiej czekolady.
firma Koya jest częścią producenta Changyu, najstarszego i zarazem największego w tych azjatyckim kraju producenta win i napojów spirytusowych. Brandy wytworzona jest tam od 1892 roku, choć na rynki międzynarodowe trafiła dopiero w 2021.