10-letni rum od panamskiej firmy Malecon, wykonany na bazie najkorzystniejszej trzciny cukrowanej, pozyskiwanej lokalnie, która następnie jest fermentowana oraz destylowana na bazie przepisu słynnego kubańskiego mistrza blendera. Napój dojrzewa w selektywnie wybranych beczkach po bourbonie, wcześniej zwęglonych, zanim osiągnie adekwatny dla siebie profil.
Rum otwiera się kwiatowym aromatem, w którym delikatna wanilia, słodkie toffi oraz pikantna skórka pomarańczy wysuwają się na pierwszy plan. W smaku tony brązowego cukru łączą się z niuansami rześkich, cytrusowych owoców, które skąpane są z kolei w mlecznej, czekoladowej polewie. długotrwały finisz gwarantuje kremowe i rozgrzewające wrażenia.
Malecon Reserva Superior 10 YO najlepiej serwować solo lub w wyrafinowanych koktajlach o głębokim smaku.
Malecon Rum jest marką, która powstała z pokaźnej pasji dwóch wizjonerów o wyjątkowych zdolnościach - Marco Savio, a także Francisco Fernandeza. Nadano jej nazwę na cześć jednej z najistotniej znanych, nabrzeżnych ulic w Hawanie. Stamtąd pochodzi także przepis, który niezmiennie stosuje producent.