Wysokiej jakości rum, leżakowany przez 20 lat w pojedynczej beczce panamskiej marki Malecon. To wydanie jest częścią linii Rare Proof, która reprezentuje najlepsze butelkowania w portfolio marki. Zawarto w nim klasyczne, kubańskie metody wytwarzania rumów, m.in. Produkowanie melasy z wysokiej jakości trzciny cukrowej oraz jednokolumnową destylację, realizowaną pod okiem doświadczonych rzemieślników związanych z marką.
Oferowany tutaj rocznik 1999 charakteryzuje się złożonym, owocowym i lekko wytrawnym profilem o nieco obszerniejszej typowo zawartości alkoholu.
Otwiera się pełnym harmonii bukietem, w którym ostre tony soczystych owoców łączą się z subtelniejszymi nutami, związanymi z długim dojrzewaniem. Na podniebieniu akcenty czarnej herbaty, melasy, bananów, mango, kokosa, słodkiego dębu i dymu z cygar, ustępują po chwili głębszym niuansom suszonej moreli, śliwek, ziela angielskiego, a także kawy. Długofalowy finisz pozostawia lekko słodkie wrażenia.
Rum oferowany w drewnianej, stylowej skrzynce. Znakomity dla kolekcjonerów.
Malecon Rum jest marką, która powstała z sporej pasji dwóch wizjonerów o nieszablonowych zdolnościach - Marco Savio, a także Francisco Fernandeza. Nadano jej nazwę na cześć jednej z najmocniej znanych, nabrzeżnych ulic w Hawanie. Stamtąd pochodzi także przepis, który niezmiennie stosuje firma. Jego podstawą jest najlepsza panamska trzcina cukrowa, która po zebraniu i sfermentowaniu, dojrzewa w dębowych beczkach po bourbonie.