Porto o delikatnym profilu i rewelacyjnie jednostajnym smaku. Powstaje na skutek leżakowania w dębowych beczkach przez okres trzech i pół roku. Tawny cechuje się jasną, lśniącą barwą, a także miękkimi, słodkimi taninami. Trunek nie gromadzi osadu i nie wymaga dekantacji. To wydanie pochodzi z winnic regionu Cima Corgo w dolinie Duero. Winogrona są ugniatane w lagarach, a następnie dojrzewają w minimalnych beczkach w Vila Nova de Gaia.
Niepoort Tawny otwiera się subtelnym aromatem z pyszną nutą suszonych owoców. Na podniebieniu należycie zbalansowane, z młodzieńczymi, owocowymi i soczystymi niuansami. Na finiszu długi, z wyczuwalną mocą procent.
Porto poleca się serwować do czekoladowych deserów, serów typu Cheddar, Gouda i Brie oraz dań z czerwonego mięsa.
Rodzinna firma Niepoort została założona w 1842 roku i już od pięciu pokoleń kontynuuje bogatą tradycję winiarską. Obecnie nad firmą czuwają Eduard Dirk Niepoort, a także Verena Niepoort, którzy przejęli ją od czasu przejścia na emeryturę Eduarda Rudolpha Niepoorta w 2005 roku. Z kolei założycielem i pierwszym pokoleniem właścicieli marki był Franciscus Marius van der Niepoort, który urodził się w 1813 roku w Hilversum w Holandii. Franciscus przyjechał do Portugalii, gdzie otworzył firmę, w której pełnił rolę sprzedawcy portowego, bez ziemi, a także winnic. Dzięki jednak swojemu nadzwyczajnemu zmysłowi negocjacyjnemu, udało mu się rozwinąć markę o kolejne sektory.