Porto, które swoją nazwę zawdzięcza w sporej mierze atrakcyjnej, rubinowej barwie. Trunek dojrzewa około trzech lat. Wytworzone jest z winogron zbieranych w starych winnicach w regionie Cima Corgo w Dolinie Duero. Porto starzeje się w wielkich, drewnianych beczkach w piwnicach firmy w Vila Nova de Gaia. Niepoort Ruby charakteryzuje się świeżym, młodym i owocowym profilem. Porto można śmiało przechowywać w butelce przez kilka lat, nie wpłynie to negatywnie na jego smak, choć też nie wzbogaci go o uzupełniające tony.
trunek otwiera się aromatem wypełnionym nutami świeżych wiśni, czarnej porzeczki oraz intensywnej mineralności. Na podniebieniu pełny smak, nadzwyczajnie stabilnej słodyczy, a także kwasowości. Finisz adekwatnej długości, nakłaniający do kontynuowania degustacji.
Niepoort Ruby najlepiej serwować solo lub podawać dla urozmaicenia smaku delikatnych serów.
Rodzinna marka Niepoort została założona w 1842 roku i już od pięciu pokoleń kontynuuje bogatą tradycję winiarską. Obecnie nad firmą czuwają Eduard Dirk Niepoort i Verena Niepoort, którzy przejęli ją od czasu przejścia na emeryturę Eduarda Rudolpha Niepoorta w 2005 roku. Z kolei założycielem i pierwszym pokoleniem właścicieli producenta był Franciscus Marius van der Niepoort, który urodził się w 1813 roku w Hilversum w Holandii. Franciscus przyjechał do Portugalii, gdzie otworzył producenta, w której pełnił rolę sprzedawcy portowego, bez ziemi, a także winnic. Dzięki jednak swojemu rewelacyjnemu zmysłowi negocjacyjnemu, udało mu się rozwinąć producenta o kolejne sektory.