Likier ten stanowi połączenie alkoholu, ponad 30 włoskich ziół i przypraw z aromatyczną wanilią. Wytwarzany został w Toskanii w 1896 roku przez Arturo Vaccariego, a następnie ochrzczono go nazwiskiem majora Giuseppe Galliano - narodowego bohatera z okresu walk kolonialnych w XIX wieku, który to w czasie bitwy z Abisynią powiódł ponad 2 tysiące wojowników przeciwko wyraźnie konkretniejszemu w siłę wrogowi. Zarys butelki to wyraźne nawiązanie do kolumn rzymskich świątyń, natomiast barwa ma przypominać o gorączce złota, która skłoniła do emigracji dziesiątki tysięcy Włochów.
Likier ten jest wszechstronny pod względem zastosowań - pasuje równocześnie do koktajli jak i do popijania solo. Pełna luminescencji, ciepła odcień miodu wiedzie w nuty słodkiej wanilii, wpierane akordami anyżku i korzeni, dodającymi słodkim tonom pożądanej rześkości.
firma Galliano Agricultural Company jest górską i organiczną firmą z tradycjami, która zajmuje się zwykle uprawą winorośli, ziół i owoców oraz wytwórstwem znakomitych trunków. Siedziba gromadzi się w górzystym terenie doliny Maira, gdzie ziemie uprawiane były już od 1400 roku poprzez benedyktyńskich mnichów z opactwa Villar San Costanzo. Bardzo dobry klimat wpływał i niezmiennie wpływa na pomyślność tamtejszych upraw.
Likier dostępny także w butelce o objętości 0,7l.