Miniaturka likieru, który wpisał się już na karty historii Włoch na tyle silnie, że stał się niemalże narodowym trunkiem. Sambuca to połączenie mocy alkoholu ze niepowtarzalną przyprawą pochodzenie chińskiego, czyli anyżem. Charakteryzuje się ostrym smakiem,jednocześnie zachowuje dobry balans, a także krągłość na podniebieniu, pozostawiając miłe, przyprawowe wrażenie w ustach.
Można podawać ją osobno, jako dodatek do nieznacznej czarnej lub komponent wielu koktajli. Uzupełniona o dwa ziarenka kawy, jeszcze bardziej poprawi swój smak i stanie się różnorodna. Perfekcyjna do flambirowania!
Włoska marka Luxardo rozpoczęła swój rozdział w historii wraz z przeprowadzką małżeństwa Girolamo i Marii Luxardo do Zary, miasteczka leżącego tuż przy wschodnim wybrzeżu Morza Adriatyckiego. Destylarnia została założona w 1821 roku, dzięki fascynacji do,,Rosolio Maraschino", czyli likieru z wiśni maraschino, wyrabianych w tamtym rejonie od czasów średniowiecza. Po kilku latach działalności firma uzyskała od ówczesnego cesarza Austrii unikatowy tytuł,,Privilege", który był najwyższym zachwytm dla producentów konwencjonalnych wyrobów. Współcześnie producent nadal z dumą podpisuje się łacińskim zdaniem:,,Privilegiata Fabbrica Maraschino Excelsior".