konwencjonalne, pyszne Limoncello, czyli tradycyjny włoski napój, powstaje z cytryn odmiany Femminello, które cechują się cienką skórką i obszerniejszą zawartością owocowych olejków. Te soczyste cytrusy kwitną poprzez cały rok i występują na całym półwyspie. Do tego wydania są zbierane ręcznie, gdy osiągną świetny stopień dojrzałości. Następnie myje się je i ręcznie obiera.
marka Bottega używa do tego likieru wyłącznie żółtej skórki (biały, gorzki miąższ przeznaczana się na inne cele), dzięki temu trunek jest bardziej aromatyczny, niżeli większość obecnych na rynku. Skórki poddaje się miesięcznej maceracji w alkoholu, a następnie do kompozycji dodawana jest najwyższej jakości grappa i szczypta cukru, żeby uzyskać słodkie, ujmujące nuty.
konsekwencją jest wyborne Limoncello o bogatym smaku cytryn, subtelnych białych winogron oraz soczystych owoców w syropie. Świetnie sprawdzi się po sporym posiłku.
marka Bottega istnieje w świecie wina i grappy już co najmniej od czterech stuleci. Producent rozpoczęła swoją działalność w XVII wieku, kiedy jeszcze przodkowie obecnych właścicieli uprawiali winorośl jako najemnicy. Współcześnie marka produkuje także inne trunki i szczyci się ponad 280 nagrodami, a także wyróżnieniami, a smakiem jej trunków można delektować się w ponad 130 krajach!