unikatowa amerykańska whiskey, destylowana w gorzelni Jim Beam. Jej historia sięga 1796 roku, kiedy Master Distiller Basil Hayden złamał zasady produkcji bourbonu i do zacieru oprócz kukurydzy dosypał sporą liczba żyta. Whiskey do dzisiaj produkowana jest w konwencjonalny sposób i najistotniej "żytni" aromat z wszelkich bourbonów. Basil Hayden's należy do kolekcji "Small batch whiskey", wykonanej poprzez Bookera Noe, wnuka Jima Beama, który kontynuuje jego tradycje. Jest starzona w nowych beczkach poprzez co najmniej 8 lat.
Zapach: wyważony i lekko pikantny z nutami mięty pieprzowej, herbaty, miodu, imbiru, dębu, żyta i grejpfruta.
Smak: bogaty z nutami czarnego pieprzu, miodu, skórki z pomarańczy, mięty, siana, palonego dębu, imbiru i żyta.
Finisz: wytrawny z nutami wanilii, chili i dębu.
Zawartość alkoholu: 40%