Polski kraftowy gin destylowany i butelkowany w Lesznie. Patronem wytwórni jest Jan Jonston, XVII- wieczny lekarz, botanik, filozof, autor wielu encyklopedycznych dzieł, który w tym mieście spędził kilka lat swojego życia. Logotyp ginu demonstruje największe chronione polskie chrząszcze- jelonki rogacze, zaś jego miedziany kolor ma nawiązywać do barwy alembików- destylarnia korzysta z dwóch urządzeń, nazwanych Kate i Paul. Każda butelka sygnowana jest nazwą alembiku, podawana jest ponadto partia i numer butelki. Gin Jonston debiutował na rynku w 2020 roku.
Bazą ginu jest wysokiej jakości polski spirytus zbożowy, w którym ziołowe składniki są najpierw macerowane następnie zaś całość poddawana jest destylacji. Jonston Polish Dry to gin o bogatym aromacie, z dodatkiem tymianku i cytryny, przechodzący cykl infuzji parowej, która podkreśla cytrusowe nuty trunku. Dzięki rzemieślniczej metodzie destylacji oraz składnikom takim jak jałowiec, nasiona kolendry, korzeń i ziarna dzięgla, cynamon kasja, pieprz kubeba, migdały, kardamon, gałka muszkatołowa, skórka cytryny, a także anyż, gin akcentuje się cytrusowo- ziołowym profilem, który perfekcyjnie sprawdzi się w koktajlach takich jak Martini Dry czy w połączeniu z tonikiem. Aromat pełen cytrusów, w kolejnych chwilach ewoluuje w bardziej ziołowe akordy- wyczuwalny jest tymianek, kolendra, cynamon, z delikatnym akcentem pieprzu. Smak aż po finisz pozostaje wyraźnie ziołowy, miły, lekko słodki ale i orzeźwiający.