Bulldog Gin jest ginem premium typu London Dry, wyprodukowanym w Greenall's Distillery w Warrington na bazie spirytusu pszenicznego i ziołowych składników: jałowca, arcydzięgielu, kolendry, kłącza irysu, migdałów, lukrecji, lawendy, cytryny i cynamonu, z dodatkiem trzech ingrediencji unikatowych dla towaru- azjatyckiego longanu, białego maku tureckiego oraz liści lotosu. Kwiatowo- cytrusowy profil ginu perfekcyjnie wybrzmi w koktajlach takich jak Tom Collins czy Dirty Martini.
Szyjkę butelki ozdobiono obrączką przypominającą obrożę psa- w ten sposób nawiązując do nazwy ginu i roku jego debiutu- 2006 r. Był w chińskim kalendarzu rokiem psa. Jedenaście lat później Bulldog Gin trafił do portfolio grupy Campari. Twórcą marki jest duży entuzjasta ginu i inwestor bankowy Anshuman Vohra, który postanowił stworzyć gin o progresywnej recepturze. Zainspirowany azjatyckimi wyprawami dyplomatycznymi swego ojca, w poszukiwaniu najkorzystniejszych komponentów wraz z master distillerem udał się w podróż, której rezultatem było skomponowanie receptury w oparciu o dwanaście produktów z ośmiu krajów- do dziś użytkowane są tylko zioła z tych wybranych regionów świata a produkcja trunku odbywa się rzemieślniczo. Aromat ginu oscyluje pomiędzy nutami polnych kwiatów, świeżych ziół i soczystych cytrusów. W smaku wyczuwalne są nuty jałowca, orzeźwiające zioła, korzeń irysa, korzenne przyprawy, lotos. Finisz jest wyjątkowo przyjemny, z dominującymi akcentami kwiatowymi.
Gin Bulldog atest koszerności i jest produktem wegańskim.