Rum klasy premium, klasyfikowany jako AOC Ron de Venezuela. Tworzony wyłącznie z trzciny cukrowej i przezroczystej lokalnej wody źródlanej, bez dodatku barwników i syntetycznych części, odzwierciedla piękno rzemieślniczego podejścia do produkcji rumu, wielopokoleniowe tradycje i potencjał natury. Rum poddawany jest 21-letniemu dojrzewaniu w napełnianych wcześniej burbonem dębowych beczkach, proces maturacji nie jest zakłócany uzupełnianiem ich objętości o roczny "angels' share" i przebiega nad Morzem Karaibskim, gdzie wysoka amplituda dobowa temperatur wytwarza optymalne warunki dla tego cyklu.
Swoje powstanie zawdzięcza czterem pokoleniom gorzelników, wspieranych przez pierwszą kobietę w Wenezueli z prestiżowym tytułem Master Blendera- Carmen Lopez de Bastisas. Jak pisze producent, to właśnie jej żeńska intuicja, talent sensoryczny i ogromne doświadczenie sprawiło, że Ron Capuano to towar idealnie wyważony pomiędzy elegancją, gładkością i zadziorną wyrazistością.
Ron Anejo Carupano Reserva 21Yo Privada to rum wyrazisty, przyjemnie wytrawny. Barwa przywodzi na myśl ciemny bursztyn o złotych pomarańczowych refleksach, nasycony i intensywny. W nosie wyczuwalne są czerwone kandyzowane owoce, figi, daktyle i rodzynki, cynamon, kawa, skórka pomarańczy; w tle kokos, tytoń i nuty drzewne. Na podniebieniu rum jest skondensowany, wysmakowany słodyczą suszonych owoców, kakao, ciemnej czekolady, korzennych przypraw, z akcentem pieprzu, cynamonu, delikatnie otulanych nutami balsamicznymi. Długi, gładki finisz dopełnia przyjemność degustacji.
nieprzeciętne połączenie w drinku to miks z gorzką angosturą, skórką z mandarynki, przyprawami takimi jak kawa i cynamon, które należy podpalić na chwilę w kieliszku (koktajl Solera Ahumado).
pojemność 0,7l, butelka w ozdobnym kartoniku.