Skłądniki: 100% skrobia z bulwy manioku
Kuleczki po ugotowaniu są sprężyste, lekko gumowate i same w sobie bez smaku - nabierają go czerpiąc z otoczenia czyli np. Z herbaty. Tapioka posiada neutralny smak, więc najchętniej jest łączona z cukrem, miodem i innymi słodkimi dodatkami, które nadają jej charakteru. Wspaniale zastąpią makaron w rosole albo innej zupie. W Azji tapiokę przeważnie gotuje się w mleku kokosowym i taki sposób lubiany jest tak jak w polsce ryż na mleku.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj 6 szklanek wody. Wsyp granulki tapioki.
- Zagotuj. Przykryj.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 min, mieszając co jakiś czas.
- Po upływie tego czasu wyłącz tapiokę. Pozostaw pod przykryciem na 15 min.
- Przelej tapiokę na durszlak i przepłucz zimną wodą.
- Jeśli tapioka jest nadal biała, to powtarzaj krok 1, 2 i 3 do momentu, gdy granulki będą krystaliczne.
- W międzyczasie rozpuść 3 łyżki cukru w 1 szklance ciepłej wody.
- Ugotowane granulki tapioki wsyp do miski i zalej wodą z cukrem. Wymieszaj. Dzięki czemu nie będą się sklejały.
- Zużyj ugotowane granulki w ciągu 1-2 dni.