Burak suszony kryje w sobie niemało fantastycznych nieprzewidzianek odżywczych i zdrowotnych. Cykl suszenia polega tylko na odparowaniu wody. Warzywo pozostawia w sobie cechy świeżego odpowiednika. Burak suszony jest świetnym źródłem cennych minerałów takich jak: miedź, mangan, cynk, żelazo, magnez, potas, sód. Intensywny, kolor buraków to zasługa betaniny – silnego antyutleniacza chroniącego przed zgubnym działaniem wolnych rodników. Ze względu na obfitą zawartość kwasu foliowego buraki zalecane są kobietom, niezwykle w czasie ciąży. Warzywo to gromadzi liczne witaminy. Witaminę C, wspomagającą wytrzymałość organizmu. Witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci. I witaminy A, E, K odgrywające ważną rolę w poprawnym odżywianiu.
Burak suszony to idealna baza do przygotowania smacznych zup, a także wspaniały dodatek do wielu dań. Jest bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego albo czerwonego. Może w dodatku zagęścić sos pieczeniowy, dodając mu wyrazistego koloru, a także odrobinę słodszego smaku. Po ugotowaniu burak staje się miękki i w smaku nie różni się od świeżego odpowiednika
Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Jego częścią użytkową jest głównie obfity, kulisty korzeń. Poza nim do spożycia nadają się jeszcze młode liście z korzeniami nazywane botwiną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane dodatkowo sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.