Burak suszony kryje w sobie niemało fantastycznych nieoczekiwanek odżywczych i zdrowotnych. Proces suszenia polega tylko na odparowaniu wody. Warzywo pozostawia w sobie atrybuty świeżego odpowiednika. Burak suszony jest nieprzeciętnym źródłem cennych minerałów takich jak: miedź, mangan, cynk, żelazo, magnez, potas, sód. Intensywny, kolor buraków to zasługa betaniny – silnego antyutleniacza broniącego przed krzywdzącym działaniem wolnych rodników. Ze względu na obfitą zawartość kwasu foliowego buraki zalecane są kobietom, niezwykle w czasie ciąży. Warzywo to posiada liczne witaminy. Witaminę C, wspomagającą wytrzymałość organizmu. Witaminy z grupy B wspomagające pracę układu krwionośnego, mięśniowego, a także pamięci. Oraz witaminy A, E, K odgrywające ważną rolę w dobrym odżywianiu.
Burak suszony to rewelacyjna baza do przygotowania smacznych zup oraz doskonały dodatek do wielu dań. Jest bazą do przygotowania barszczu ukraińskiego lub czerwonego. Może na dodatek zagęścić sos pieczeniowy, dodając mu wyrazistego koloru, a także odrobinę słodszego smaku. Po ugotowaniu burak staje się miękki i w smaku nie różni się od świeżego odpowiednika
Burak czerwony, nazywany ćwikłowym, to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Jego częścią użytkową jest głównie spory, kulisty korzeń. Poza nim do spożycia nadają się jeszcze młode liście z korzeniami nazywane botwiną.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.