Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak poprawnie rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest zwykle w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina zaliczana jest dodatkowo do błonnika rozpuszczalnego. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany oraz w niektórych zbożach. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym, inulina w produktach spożywczych stosowana jest z reguły jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej. Powszechne jest jej wykorzystanie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym,ponadto coraz częściej dodaje się ją do innych produktów spożywczych m.in. Deserów mlecznych, jogurtów i serów. Inulina jest także dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów), a także piany białkowej. Cechuje się:
• łagodnością, słodkością w smaku (odznacza się 1/10 słodyczy sacharozy), a zastąpienie nią tłuszczu nie sprawia zmian organoleptycznych artykułu, a jedynie zniża zawartość kilokalorii w gotowych wyrobach.
• jej dodatek poprawia konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane także sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak w dodatku mogą być danymi literaturowymi.