Worcester to zaraz po soli i pieprzu trzecia, najbardziej uniwersalna przyprawa świata.
Lea&Perrins Worcester sos to płynna przyprawa o nieszablonowym, korzenno-karmelowym smaku i głębokim, nieco dymnym aromacie. Wytwarzany w angielskim mieście Worcester według oryginalnej, pilnie strzeżonej receptury, która sięga początku XIX wieku.
Sos zawiera ocet słodowy, ocet winny, melasę, cukier, sardelę, tamaryndowiec, szalotkę, czosnek i aromaty naturalne. Naturalnie dojrzewa przez okres 18 miesięcy, co nadaje mu bogaty wachlarz wytrawnych i słodkich smaków. Sos Worcestershire jest jedną z najmocniej uniwersalnych przypraw na świecie.
użycie:
Można go stosować do potraw z wołowiny, sałatki Cezara, koktajlu Krwawa Mary, a także do dań kuchni azjatyckiej. Sos Worcestershire nie gromadzi konserwantów i jest optymalny dla wegetarian.
świetny do zup (zwłaszcza do pomidorowej). Cudownie wzbogaca sosy i marynaty. Konwencjonalny element świątecznej szynki. Wprost tworzony do spaghetti bolognese.
Lea & Perrins po raz pierwszy pojawiła się w Worcester w 1837 r., Kiedy lokalni chemicy John Wheeley Lea i William Henry Perrins przygotowali nową przyprawę, która po 18 miesiącach dojrzewała ku ich zdziwieniu przekształciła się w pyszny sos. Tak pyszny, iż zdecydowali się wystawić go na sprzedaż.
Dziś sławny sos Lea & Perrins jest eksportowany do ponad 130 krajów na całym świecie, gdzie stał się ulubionym produktem kuchni, restauracji, hoteli i barów. Pozostaje dziś jednakowo popularny, jak za każdym razem i nadal jest tworzony w Worcester w szczególnie podobny sposób jak po raz pierwszy w 1837 roku. Chociaż wielu próbowało powtórzyć jego smak i sukces, nic nie może przebić oryginalnego, autentycznego i naprawdę pysznego sosu Lea & Perrins Worcestershire Sauce.
Prawdziwy oryginalny Worcester firmy Lea&Perrins ma smak niezwykle złożony (głęboki): pierwsze wrażenie to smak słodkiej śliwki, złamanej cebulki, otulonej troszeczkę delikatnym sosem sojowym, gdzieś tam na końcu czuje się delikatną ostrość papryki i octu.