Guma Guar
Guma guar pozyskiwana jest z nasion rośliny o nazwie Cyamopsis Tetragonoloba. Występuje ona z reguły w Indiach i Pakistanie, ale spotykana jest ponadto w Ameryce i Australii. Guma guar występuje pod symbolem E412, a głównym jej składnikiem jest galaktomannan, który nie jest trawiony w organizmie, nie zostawia więc w nim kalorii, a wydalany jest razem z kałem. Ten brak kalorii powoduje, iż guma guar jest wykorzystywana w przeróżnych dietach. Substancja ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie występuje jako emulgator, zagęszczacz i substancja stabilizująca. Do produktów spożywczych gumę guar dodaje się z zasady w celu żelowania, stabilizowania, emulgowania i zagęszczania substancji.Używa się jej najczęściej w stężeniu 1 g gumy guar na 100 g towaru.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane również sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak również mogą być danymi literaturowymi.